2013. október 24., csütörtök

Minden férj vágyik – különösen is a lelkészférjek – a megértő feleségre

 MILYEN IS A MEGÉRTŐ FELESÉG?

Egy lelkészcsaládban, általában a szombat délután és este az, amikor a család nyugodtabban együtt van. Négy szombat közül azért minden másodikon egészen biztosan akad valami kivételes jellegű szolgálni való. 
Vegyünk egy példát:
A nagymama  körülbelül három havonta egyszer tud egy hétvégére eljönni, szombat este vigyázni a gyermekekre. Ilyenkor a feleség buzdítására
  a házaspár általában kettesben tervezi meg az estét, elmennek valahova, vagy csak sétálni, de közben legalább tudnak nyugodtan beszélgetni. Ez az ő kettőjük kiemelt ideje, lehetősége.

Szombaton jön a nagymama, már meg van véve a vágyott jegy az Operába, ki van nézve utána az esti vacsora helyszíne.
Csütörtök este a férj feszültségét közönybe leplezve jelzi, hogy sajnos holnap este az aktuális építkezéssel kapcsolatban össze tudna jönni a gondnok, egy-két prezsbiter és az építési vállalkozó. Fontos megbeszélés lenne, és a szombat este mindenkinek jó, így ő is a szükséges helyzetre való tekintettel, de rá bólintott.


 Légy megértő Kicsim, most ez egy határidős megbeszélés! Elmehetnél esetleg egy barátnőddel az Operába!”
 
Milyen lehetőségek vannak a megértő lelkészfeleség számára?  

1 verzió:
A feleség nyel egy nagyot és megértő módon viselkedik. Lehet, hogy megpróbál hirtelen leakasztai egy barátnőt és  megszervezi vele az opera darab megnézését, vagy lemondja a nagymamát és marad otthon a gyerekekkel.
Ugyanakkor érzelmileg csalódott lesz és ezzel ha akarja, ha nem, távol fog kerülni férjétől. Talán több estén keresztül fizglamas regények olvasásába kezd, vagy fontos elvégzendő otthoni munkába fog...

2. verzió: 
A sokat alkalmazkodó feleség ezen az utolsó ponton már robban. Oltári nagy veszekedés lesz, melynek semmiképpen nem lesz jó kimenetele. 
Ha a férj mégis elmegy vele, már egyikük sem fogja magát jól érzeni és oda a feltöltekezési lehetőség. De ha nem megy el, akkor rosszul fogja magát érezni a gyülekezeti megbeszélésen és további feszültség fog a történetből kettőjük között megmaradni.  
A feleségnek meg utólag még talán bűntudata is lesz, hogy ekkora veszekedést csinált.


3.verzió: 
Feleség: „Drágám, alapjában megértő vagyok és sok áldozatot hozok, hogy Te tudjál szolgálni akadálymentesen. Most ezen a ponton neked kell megértőnek lenned, hogy terveztük és nagyon vártam a közös estét. Kérlek, egyeztess velük másik időpontot, vagy old meg úgy, hogy Te nem leszel ott.  
Ebben most nem kívánok megértő lenni.

Válaszoljuk meg magunkban ezeket a kérdéseket:
Melyik házasság fog jobban működni?
Melyik feleség csinálja jól?
Mit jelent valódi módon megértő feleségnek lenni?

Szeretettel
Szőke Etelka

10 megjegyzés:

  1. Nehéz kérdés, nehéz megválaszolni...De magamból kiindulva, szerintem a "nyel egy nagyot" - típus vagyok.
    De vajon egy idő után, ha mindent "lenyel", az nem fog "felgyülemleni"?
    ez most elgondolkodtatott... :)
    (csakegyérdeklődő)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Érdeklődő! Köszönjük, hogy hozzászóltál! Kíváncsian várjuk, vajon a többiek hogy látják ezt! Aztán visszatérünk kérdésedre!

      Törlés
  2. Nyel, rábólint. Mi mást tud tenni. Utána elmondom a véleményem. Egy ilyen helyzetben ha a feleséggel van megbeszélt program, az az első. VAlahogy csak meg lehet oldani. A feleség vagy a munka az első?Kék

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kék! Sok szeretettel köszöntünk a blogon és köszönjük a hozzászólásaidat itt is és a többi posztnál!

      Törlés
  3. Én nagyon szigorúan veszem, hogy amit megbeszéltem valakivel, beírtam a naptáramba, az fix. Az újabb programok ezek mellé kerülhetnek csak be, és nem a helyére. És ez igaz a magánéleti programokra is, a férjemmel is így csináljuk. Ha megbeszéltünk valamit, az úgy van. Ha előbb jött a munka, oda nem szervezünk programot, ha már megvan a program oda, nem szervezünk megbeszélést, stb. A legritkábban módosítunk csak ezen, és akkor is csak ha igazán fontos. Egyfajta mini munkatársi megbeszélésként majdnem minden héten egyeztetünk naptárt, ki, mikor, mit csinál, és mikor mit csinálunk együtt. Nagyon örülök annak, hogy ezt tudjuk tartani, mert rengeteg felesleges konfliktust kerülünk el így, és egymásra is van időnk. Ajánlom a módszert, nekünk bejött ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Igen, a jó helyen meghúzott és következetesen betartott határok ebben a közegben nagy jelentőséggel bírnak!

      Kérünk hagyj becenevet!!

      Törlés
  4. Áldás Békesség!
    Református lelkész vagyok! Férj. A megbeszélésen nem lesz ott a lelkész. Egyszerű

    VálaszTörlés
  5. Megkérdezném: "akkor most a gyülekezettel házasodtál össze vagy velem? Döntsd el ki a fontosabb, hisz már én is megtettem, és téged választottalak."
    Lea

    VálaszTörlés
  6. Lelkészfeleségként : Ma este Operába megyek , utána pedig vacsorázni. Aki jön-jön aki nem -nem.;-)
    Ez már lejátszódott nálunk és sok esetben az ilyen efszült helyzetekre a legjobb megoldás a humor. És életbe is lépett a fent említett mondat: A megbeszélésen nem lesz ott a lelkész avagy csak az elején :-)
    Szeretettel: Virág

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szeretettel köszöntünk Virág és köszönjük a hozzászólásaidat!

      Törlés