2013. október 24., csütörtök

ISMERŐS-E SZÁMODRA EZ A TÖRTÉNET? MOND E NEKED VALAMIT?

Egy feszített tempójú hét után következő hétvégén gyülekezeti programok vannak. Szombat templomtakarítás, ahol apa és anya mindenkivel beszélget, mindenre figyel. Gyermekek játszanak a gyerekekkel. Együtt ebédelnek a gyülekezettel. Vasárnap istentisztelet után presbiteri délután. Elpakolással együtt, mire elmegy az utolsó ember is, már fürdés idő következik.

A 3 éves kisleány elkezd nyöszörögni, egyre jobban ellenkezni, majd fájdalmas sírásban kitörni, hogy nem szeretne még fürdeni, játszani akar. A szülők is fáradtak. Nem értik, hát tegnap is ma is eleget játszhatott. Fürdés ideje van – hangzik apa végső válasza a jelenetre.
És a kislány hüppögve, nagyon nehezen megvigasztalódva fürdik le anya segítségével.

Ha ez a kisleány felnőtt lett volna, meg tudta volna fogalmazni;
„nem szeretném, hogy máris le kelljen feküdni és a hétvégének vége legyen, amikor velem nem is törődtetek semmit! Játszatok még velem, bárcsak én is számítanék nektek!”


De gyermekként csak sírt és a meg nem értettség sötét érzéseivel küszködve hüppögött...


5 megjegyzés:

  1. annyira hasznos történet! :(
    mennyire észben kell tartani!

    VálaszTörlés
  2. Istennek hála, nálam előtérben a három gyerek, az ő békességünk. Ami belefér, marad, az a papné feladatkör. Természetesen bármikor ajtót nyitok, főzök kávét. A gyerekem leckéje, tiszta ruhája az első. Amire még odafigyelek, hogy amilyen kedves vagyok a hittanossal, ugyanaz legyek a sajátommal, vagyis még jobban. Nagy felkiáltójel. Kék

    VálaszTörlés
  3. Az én első beható lelkészcsaládos élményem (kamaszkoromban) valóban ezt a lelkületet tükrözte, de azóta szerencsére találkoztam sok egészséges lelkészcsaláddal is. Azt tartom nagy problémának - amit valahol a blogban olvastam is - hogy a teológiai évek alatt nincs önismereti tréning és felkészítés a mindennapi gyülekezeti szolgálat gyakorlati kihívásaira. (Nem fejtágításra gondolok.) Így nincs lehetőség arra, hogy a téves elképzeléseket és beidegződéseket még időben felül lehessen írni. Aki otthonról egészséges és működőképes mintát hoz -boldogul, aki nem, az keservesen tapasztalja, hogy az elmélet hatása eltörpül a gyermekével alatt beépült káros automatizmusokhoz képest, s ha őszinte mer lenni magához, akkor sokszor nagy nehézségek árán (lévén talán már lelkész, apa, férj vagy mindennek női megfelelője) tud és tanul változni. Jó, hogy valaki mer és akar ezzel a problémával foglalkozni.

    VálaszTörlés
  4. Házimoly-azaz lelkészné
    Mi így voltunk egy Egyszem első öt évében. Akkor a lelkész férjem depresszív állapotba került és döntöttünk. Isten-család-szolgálat. Ha Istennel rendben van a viszonyunk, akkor a családunk is jó úton van, rendben megy minden. És ha Istennel és a családi békességgel, szeretettel, nyugodt háttérrel lép ki a lelkészotthonból a lelkipásztor, az a szolgálaton is látszódni fog! Isten-család-szolgálat.
    Szeretettel: Házimoly

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Házimoly! Sok szeretettel köszöntünk a blogon!

      Törlés