2018. augusztus 8., szerda

Nehéz e lelkész gyermeknek lenni?



Kovács Enikő vagyok. Budapesten végeztem a teológiát, pár évvel később a Semmelweis Egyetem 
mentálhigiénés-lelkigondozó szakát. Jelenleg egyházkerületi missziói referens vagyok, többek között 
lelkészeknek szóló programokat szervezek.
Képtalálat a következÅ‘re: „gól” Nehéz-e lelkészgyereknek lenni?
Egy családos lelkészhét első napján hangzott el a kérdés. Jelen voltak szülők és olyanok, akiknek még nincs gyermeke. A résztvevők egy része maga is lelkészgyerek, másik része „civil” családból érkezett a lelkészi pályára. A látható többség véleménye szerint nehéz lelkészgyereknek lenni, az elvárások, a szülők szétszóródó figyelme, az ünnepek zsúfoltsága és sok egyéb, lelkészi életformából fakadó helyzet miatt. 
Néhányan azonban a lehetőséget hangsúlyozták, a pozitívumokat emelték ki.

A beszélgetés közben találóan fogalmazott egy lelkésznő, aki szerint nehéz lelkészgyereknek lenni, de ez nem értékítélet, nem a jó vagy rossz címkéjét jelenti. Egyszerűen nehéz helyzeteket tud teremteni egy lelkészcsalád életformája egy kisgyermek vagy kamasz számára. Később viszont sokat profitálhat a gyerekkori tapasztalatokból és felnőtt korban értékké válhat a korábban nehézségként megélt élmény és tapasztalat.


A következő napokban figyeltem a lelkészcsaládokat. Kiegyensúlyozott, tehetséges gyerekeket láttam, mindegyikük az életkori sajátosságaiknak megfelelően viselkedett. A kicsik mosolygósak voltak, a kamaszodó gyermekek inkább távolságtartóak. A hét végén minden család külön kapta meg az áldást. Kézen fogva jöttek ki és álltak meg szülők és gyermekek. Megható, lélekemelő pillanatok voltak. Az Úristen jelenlétét éltük át együtt, Ő adta áldását a családokra.


Nehéz-e lelkészgyereknek lenni? Érdemes tovább kérdeznünk. Nehéz-e nem lelkészgyereknek lenni? Nehéz-e orvosgyereknek lenni? Nehéz-e elvált szülők gyerekének lenni? Nehéz-e mozaik családban felnövő gyereknek lenni? Nehéz-e három műszakban dolgozó szülő gyerekének lenni? Nehéz-e szenvedélybeteg szülők gyerekének lenni? Nehéz-e félárva gyereknek lenni? Nehéz-e a mai bizonytalan, érték vesztett, kontroll vesztett, digitálisan agyonfertőzött világban gyereknek lenni?
Mindegyik kérdésre valószínűleg a válasz az, hogy igen. Nehéz. Ideális, „normális” családot találni még nehezebb manapság. Minden család tele van sebekkel, terhes örökségekkel, konfliktusos kapcsolatokkal. A lelkészcsaládok is.

A gyermekek viszont olyasmit kaphatnak örökségül, amit más családokban nem. Mintát, értékrendet, közösséget, áldást. 
És ez minden nehézséget megér.

Szeretettel: Kovács Enikő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése