2017. október 17., kedd

Reformáció - megújulás a házaspár-kapcsolatban

Vissza az eredeti forráshoz!

ÁDÁ é ÉVA  a PARADICSOMBAN

Mit tanulhatunk a Reformációtól a házaspár kapcsolatainkra nézve?

A reformátorok olyan megújulásra hívták az embereket, hogy vegyék el a tekintetüket a sok hamis játszmáról, ami a valódi Istennel való találkozás helyett volt és igencsak félre is vezette őket.  Olyan megújulásra hívtak, hogy a népi vallásosság helyett a hívek valódi módon kapcsolódjanak Istenhez, hogy ne csak a megszokott közelséget ápolják üres liturgiákkal, hanem valódi önkiszolgáltatás és önmegosztás jöhessen létre. Valódi bűnbánat találkozhasson a valódi kegyelemmel! Hogy a lényeg kerüljön fókuszba: azaz ....
a kötődési szükségünk Isten-kapcsolatra, ennek  valódi lehetősége Jézus személyén keresztül. A lényeg Istennel a  közvetlen beszélgetés a Szentíráson keresztül...

Mindez arra hív bennünket, hogy a párkapcsolatunkban is a sok kiskaput lezárjuk, játszmáinkat befejezzük, melyek csak álcabiztonságot adnak. Arra hív a reformáció bennünket, hogy merjük megnyitni a kiszolgáltatottságunk ajtaját a házastársunk előtt. Hogy a  kontroll és önbebiztosítások helyett inkább valós kötődést keressünk, hogy megosszuk társunkkal testi-lelki valós szükségünket és az igazi intimitást keressük vele, ne csak a hamis biztonságot nyújtó megszokást és közelséget. Fokuszáljunk a lényegre! Úgy újuljunk meg, hogy lehessen a kapcsolatunk olyan, melyet az öröm, a szeretet, a rajongás dinamizál!

Amikor egy párkapcsolatban megújulás történik – sokszor egy nehéz krízis megoldása után – dinamizálódnak valódi én-érzések, élmények a meghittségről, a bizalomról és az egymásnak nyújtott elrejtettségről...szeretet megmagyarázhatatlan melegségéről...
Ezek a megélt lelki tartalmak csodás szigetet tudnak adni  egy közös kis templomnak, ahol meg tud jelenni a rendszeresen együtt elmondott imádság, a közösen megélt szolgálat, hála és öröm.

Ahogy nézem a sok éve házas embereket, úgy látom akár milyen jók lehetnek a hátuk mögött hagyott évek, akkor is szükség van valami többre, szükség van  a megújulásra.  Általában ilyenkorra a gyermekek is megnőnek és oly sok minden, amit az élet adhatott már a pár mögött van. És talán eljött az Isten ideje. Isten olyan Atya, aki vár. Aki tud várni, mert nagyon szeret.
Kivárja a vetés felnövekedését is, tudja, mindennek ideje van... 

Igen, azt látom, hogy akiknek a házassága el tud jutni megújulásba úgy, hogy közben Istennel is megújulnak, ők érkeztek meg oda, ahova az emberek és házaspárok csak vágynak megérkezni.

Otthon lenni a kötődési tereinkben – ez az ami a lelkünket képes kielégíteni!

Istenünk eredeti terve, hogy Ádám és Éva egymással és vele együtt szeretetben, szerelemben és harmóniában éljen. És csak így és itt lehetséges megtapasztalni ezt a vágyott megérkezettség érzését.

Kívánom minden lelkészházaspárnak, hogy vezesse el őket Isten türelmes szeretetével erre a csodálatos lelki vidékre, ahol megterem a boldogság virága!

Szeretettel
Szőke Etelka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése