2020. május 11., hétfő

HÉTKEZDŐ ÁHITAT

Jób 42:5 
SZEMTŐL SZEMBE NÉZÉS
Amikor Jób nevét halljuk a Bibliából óhatatlanul is mindig a szenvedés jut eszünkbe. 
Mégpedig a szenvedés, mint próbatétel. Azonban érdekes végig gondolni a történetet, mert a próbatétel szemszögéből nem lehet Jób győzedelmét egyértelműen levezetni. 
Tudjuk, hogy Jób egy gazdag, családszerető, Istent kereső ember volt, akitől mindene el lett véve, sőt még gyötrő betegséget is kapott. És a nagy nyomorúsága végén egyszer csak meggyógyul, kap új gyermekeket és újra gazdaggá teszi őt Isten. Mintha kiállta volna a próbát. De milyen próbát is? Jób hősies helytállásáról szól ez a történet? Olyan lenne, mint a népmesékben, amikor ki kell állni a hét próbát és az utolsó után, ha elég ügyes volt és boldogult a hős megkaphatja a méltó jutalmát?

Keressük meg, hogy hol van Jób történek a csúcspontja! 
„Eddig csak hírből hallottam rólad, de most saját szememmel láttalak. Ezért visszavonok mindent, bűnbánatot tartok...” 
Itt fordul meg minden, vagyis ezután fordul jóra a történet főszereplőjének a sorsa. Egy találkozás, mely után bűnbánat fakad fel, egy találkozás, mely után Jób mindent egészen máshogy kezd látni. Mindent és mindenkit. Önmagát és a barátait is. Imádkozik azokért a barátaiért, akik a szenvedései idején szembefordultak ővele. És mindez egy találkozás következménye, vagy mondhatjuk így is, hogy a szemtől szembe látásnak a gyümölcse. 
A betegség gyötrő napjai ott vesznek egy fordulatot, amikor Isten egy fiatal szolgáját küldi Jóbhoz, hogy beszélgessen vele.
Elihu ezekben a beszélgetésekben egyre inkább Jóbról áthelyezi a fókuszt a Mindenhatóra. Az Ő hatalmas voltát, igazságát, fenségét helyezi középpontba. És miután Jób figyelme is átirányult Istenre, átvette maga az Úr a szót és egyszer csak Elihu helyett már ő folytatta Jóbbal a beszélgetést. Még fenségesebb módon beszélt magáról és mutatkozott be. Jóbnak erre való válasza lett a történet fordulópontja.
Nem Jób volt tehát a hős, aki kiállta a próbát, hanem Isten volt az irgalmas, aki belelépett ebbe a történetbe. Aki bekopogott, belépett és megérkezett. Aki megmutatta Önmagát. Aki elhozta Jób számára is az igazságot, amely sokkal nagyobb és több volt, mint az ő önmagára való beszűkülése. Isten tág lelki térre hozta ki Jóbot a saját rabságából. Tágabb térre annál is, mint ami a betegsége előtt adatott számára. Tehát maga Isten hozott fordulatot Jób történetében A Vele való találkozás. Ebből pedig bűnbánat tört elő és megnemesedett lélek született meg, aki még a vele szemben állókért is tudott imádkozni.

A megoldás nem bennünk van. A megoldás, amikor egyre inkább át tudunk tekinteni magunkról, az emberiről az istenire, az Ő valóságára. A gyötrelmek megoldása nem az, ha egyszer csak vége lesz és újra minden könnyűvé válik, hanem az, ha túl tudsz nézni, Őrá. Mert Ő keres, kopog, szeretne megérkezni hozzád is, szeretne bemutatkozni számodra is! Szeretne Téged is egy gazdag, tág lelki térre felszabadítani, ahol minden ragyogóvá válhat. 
Isten találkozásra hív!

Szeretettel
Szőke Etelka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése