2017. szeptember 25., hétfő

Bolhából elefánt


Szóra sem érdemes az az apró konfliktus, amiből azután nagy veszekedés keletkezik. Harag, keserűség,  vádaskodás, védekezés, elzárkózás, elhagyatottság…


És ezek a konfliktusok időről időre újra és újra lejátszódnak.


Lehet, hogy csak elfelejtett az egyik valamit, amire a házastársa reggel nyomatékosan megkérte. Na és! Hát van ilyen, hogy a nap forgatagában elfelejtünk dolgokat.....


De ez akkor és ott nem ilyen egyszerű, mert akinek nem teljesült a kérése szinte cserbenhagyva érzi magát. Úgy érzi, ő az utolsó társának az életében, minden és mindenki fontosabb számára. És ez dühhel, haraggal tölti el.
A “feledékeny” társ megkapja a kritikát, hogy hogy lehet ilyen és máris ítélet alatt érzi magát. Ezért inkább védekezési célból elzárkózik a valódi párbeszédtől.


Ebből a pici feledékenységből, elhanyagoltság érzés és bántó ítélet alá kerülés születik. Mindketten sebesülést szenvednek.
Valójában ez már nem is konfliktus-kezelési probléma. Itt már egy másik dimenzióval van dolga a házaspárnak, ez pedig a kötődés-kezelés.


Kötődési sebek aktiválódnak egy apróbb konfliktus helyzetben.
Aki gyermekkorának kiemelt kötődéseiben (szülők) érzelmi elhanyagolást, háttérbe szorítást élt meg, az az ember társától is  ugyanezt a kötődési sebet éli meg, ha az elfelejti kérését.
Akit pedig  minduntalan megszidtak gyermekként, ha kellett, ha nem, ugyanezt a “nem vagyok jó” félelmetes kötődési sebet éli meg, amikor számon van kérve nagy indulattal az apró feledékenységéért.


Ezeknek a kötődési sebeknek az újra-újra megélése nagy fájdalmakkal jár, így  hosszútávon már igencsak ki tudja meríteni a párkapcsolat érzelmi tartalékát.


Ne engedjük ezt meg!


Ne csak konfliktust kezeljünk, hanem a kötődéseinket.
Tegyük tudatossá mik fájnak igazán ezekben az összeütközésekben, milyen valós érzések vannak a düh és harag, vagy az elzárkózás és védekezés mögött?
Ezeket osszuk meg társunkkal is és próbáljuk vele együtt megfejteni az ő sebeit is!


Ne feledjük! Mi nők, feleségek felelősek vagyunk a párkapcsolatunk lelki-érzelmi életéért! Nem várhatjuk el férjeinktől, hogy ők gyújtsanak gyertyát és hívjanak minket beszélgetni mély érzésekről! :)
Azonban azt elvárhatjuk és el is kell, hogy várjuk, hogy ha mi erre alkalmat teremtünk, kézbe vesszük ezt a dolgot, akkor legyenek partnerek és adják rá magukat egy-egy ilyen kiemelt beszélgetésre is!


Szeretettel


Szőke Etelka

2 megjegyzés:

  1. De érdekes így nézni ezeket a bibliai történeteket( a múltkora 2 fiú példázata is nagyon érdekes volt) ...Hát igen, nehéz elfogadni egy idő után, hogy a társunk sem tökéletes, hogy nem idealizálható, mert csak egy Valaki jó, csak Ő az Ideál: Isten...Sokat adott most nekem az a magyarázat, köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük, hogy megosztottad velünk, hogy megérintett ez az Ige! Nem könnyű ezt az üzenetet elfogadnunk, mintha valami más program lenne belénk írva, ahogyan a teljesebb létet űzünk, hajtunk... De meg is lehet benne állni, Isten meg tud bennünket állítani!

      Törlés