2018. június 4., hétfő

AZ ÚJDONSÁG ELVARÁZSOL


Itt a nyár! Egy új helyre elutazni...

Egy új táska és szandál a nyárra...
Egy új játék, vagy könyv a gyermeknek...
Egy új ülőgarnitúra a nappaliba, vagy csak egy új szőnyeg...
De néha elég, vagy szükséges legalább egy új mosóport, fogkrémet, sampont kipróbálni.
Furcsa megfogalmazni, de néha még egy új görög joghurt, vagy egy új fajta túró rudi  is meg tud bennünk valamit mozgatni.

Elkezdetem figyelni magamat, hogyan is hatnak rám az új dolgok és arra jöttem rá, hogy jó érzést okoz még az is, ha reggel egy új illatú papírzsebkendőbe fújhatom az orromat. :)
Igazán felüdítő érzést okoz egy új nyári ruhát felvenni, vagy egy új tollat használatba venni. ...
Vagy amikor haza mész és otthon egy tetszetős új bútor darab gyönyörködtet. Valameddig van hatása, igazán jó hatása van! Mintha én is más lennék, mintha az az új dolog képes lenne engemet is megújítani, felfrissíteni.  Igaz az is persze, hogy elég hamar megszokottá válik minden újdonság. 
Emiatt szinte olyan, mintha folyamatosan, megállás nélkül is akár, keresnénk az új élményét. Olyan, mintha sóvárogna a lelkünk utána, sőt mintha nagy szükségünk lenne rá. 
Úgy sejtem ez egy nagyon mély vágy bennünk a megújulásra és onnan táplálkozik újra meg újra, hogy ahogyan vagyunk, az az állapot egyszerűen nem jó nekünk. Elveszett állapotban, kiszolgáltatottan, nem találva igazi helyüket magunkban sem, ténylegesen szükségünk volna egy igazi megújulásra. Bibliai terminológiával élve: újjászületésre.

"a belső emberünk mégis megújul napról napra."- írja Pál a 2. Korinthusi levelében. 



Ebben látom a megoldást! Mint ahogy annyiszor mondom, hogy a megoldás sosem kívül van, hanem mindig belül, úgy itt is igaz ez. A megújulásunknak nem kívül kellene történnie, hanem belül a lélekben. 

Belül és napról napra. Fantasztikus, ahogy ebben az Igében is benne van, hogy minden nap szükségünk van egy kis megújulásra. És erre az egyetlen valós lehetőség, hogy kapcsolatban vagy az Élet forrásával. 




Minden nap valami újdonságra Isten gazdagságából rácsodálkozni, pl. hogy milyen teremtett gazdagságnak vagyunk a részei - ez valódi megújulás érzés.

Krisztusban való szeretetének gazdagságában megújulni - nagy hatással tud lenni ránk és valóban egészen másnak élhetjük meg magunkat ahogyan az Ő határtalan szeretete megújít. 
De sokszor az igazsága újít meg, mert éppen bűnbánatra hív valamiért. 
Vagy néha kijelent egy titkot és megérted. És többet látsz belőle...és többet látsz magadból...
Isten napról napra  képes megújítani a belső embert, ha kapcsolódsz Hozzá, ha nyitott vagy az Ő világára, az Ő valóságára is. 

Ne hidd el azt, hogy a küszöbön lévő nyár majd megújít, hogy egy-egy utazás, nyaralás után egész más ember leszel, olyan, mint akit kicseréltek! 
A nyár, a pihenés segít kicsit rekreálódni, de szeptemberre is csak ugyanazok az emberek leszünk, akik most vagyunk...akár fáradtak, akár kizsigereltek, akár közönyösek, akár visszazártak...és oly sok mindent lehetne még ide írni...
A megújulás valódi módon csak Istentől jön...és belül történik...



Történjen! Történhessen!


Szeretettel
Sz Etelka


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése